Občina Krško

Na jugovzhodnem delu Slovenije se dolina reke Save razširi v prostrano Krško polje, preko katerega se na južnem obrobju lenobno vije reka Krka. Obe reki, svoji strugi sledita skozi Občino Krško, ki na 345 km2 združuje 184 naselij, 16 krajevnih skupnosti in 28 600 prebivalcev.

Staro mestno jedro je obnovljeno, kar daje mestu sliko urejenosti in značilnost upravnega središča. Novi del mesta na Vidmu se je uredil skupaj z dograditvijo Nuklearne elektrarne Krško in že poznano Tovarno celuloze in papirnico. V to industrijsko cono pa spadata vsekakor še posodobljena brestaniška elektrarna in program kartonaže, ki že posluje primerno evropskemu tržnemu prostoru.

Lega krške pokrajine in njen relief sta ugodna za razvoj kmetijske in turistične dejavnosti. Pridne roke domačinov so griče krške kotline spremenile v rodovitne vinograde in sadovnjake. Da je to okolje zares vinorodno, dokazuje tudi uveljavljena blagovna znamka avtohtonega »Cvička« in dve vinsko-turistični cesti: južna Podgorjanska in severna, Bizeljsko-Sremiška vinska cesta.

Pestrost pokrajine je izjemno prikladna za oddih ali sprostitev. Možnosti kolesarjenja, teka, pohodništva ali pa sprehoda na konjskem hrbtu so številne. Prav tako so številne tudi športne prireditve, predvsem speedway, konjske dirke, rokometne in košarkarske tekme, kolesarski maratoni in tradicionalni tek pa ulicah Kostanjevice na Krki. Na umirjeni modrozeleni reki Krki pa je razen ribolova mogoče tudi čolnariti in plavati.

V razgibani in slikoviti podobi pokrajine se sedanjost prepleta z dediščino davno minulih stoletij. O pradavni naseljenosti pričajo arheološke najdbe v Ajdovski jami, ki segajo vse tja v kameno dobo. Zgodnja železna doba je svoje neme priče pustila na Libni nad Krškim. Ostanki nekdanjega rimskega mesta in rečnega pristanišča Neviodunuma pa so še vedno vidni pri Drnovem. Srednji vek je postavil gradove in številne, še danes dobro ohranjene cerkve.

Nekdanji cistercijanski samostan (ustanovljen leta 1234) v Kostanjevici na Krki ima danes v prenovljenih prostorih Galerijo Božidarja Jakca kjer je na ogled preko 3500 umetniških del. Na samostanskih vrtovih spominja na mednarodni kiparski simpozij več kot 100 kiparskih stvaritev, ki so jih izdelali številni svetovni umetniki. Kapucinski samostan v Krškem iz leta 1640 z Marijino cerkvijo pa ima na ogled 300 let staro kapucinsko knjižnico z značilnim v usnje vtisnjenim kapucinskim emblemom in galerijsko zbirko starih mojstrov.

V slikoviti pokrajini med Gorjanci in Bohorjem, se sedanjost prepleta in dopolnjuje z dediščino davno minulih stoletij. To je svet v malem, ki je vsem dogodkom navkljub uspel obdržati svojo nekdanjo pristnost.

NAZAJ

English Slovenščina